Qui som?

+ Pedrolo és una iniciativa promoguda per un grup impulsor format inicialment per tres col·lectius: el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) de Tàrrega, el Casal Popular el Rostoll i la Candidatura d’Unitat Popular de Tàrrega. Aquesta iniciativa té com a objectiu reivindicar, promoure i visibilitzar la figura política i literària de Manuel de Pedrolo a la ciutat de Tàrrega i, per extensió, a la resta de la nació.

Amb el nom de + Pedrolo hem pretès recollir una doble intenció: d’una banda, el símbol + representa l’abril, el mes d’abril, període en el qual vam decidir centrar les activitats del cicle, el mes literari per excel·lència i, d’altra banda, el símbol + vol significar que anem més enllà, més enllà del Pedrolo del Mecanoscrit del segon origen, obra a la qual se l’ha volgut reduir d’alguna manera, perquè aquest autor targarí és molt més que una obra, que un gènere o que una època. Pedrolo és polièdric!

Autor massa sovint oblidat, incòmode i poc reconegut, va passar part de la seva infantesa i joventut a la nostra ciutat, on es troba ubicada la casa familiar dels Pedrolo, al carrer Major. El nostre desig és que la ciutat en la qual va créixer i viure fins a la primera joventut i on va passar llargues temporades d’estiu, el reivindiqui i el tracti amb l’atenció, dedicació i dignitat que mereix, sobretot per part de la institució, que és que té la capacitat econòmica de fer-ho. És amb aquesta voluntat que presentem el manifest: “Per la Casa Museu Pedrolo a Tàrrega” al qual us podeu adherir en línia en aquest enllaç.

Durant els anys 2016 i 2017 els col·lectius promotors hem endegat el que hem anomenat a les xarxes socials el cicle #mesPedrolo. Aquest cicle el realitzem durant els mesos d’abril i maig i es tracta d’un conjunt d’activitats divulgatives que inclouen presentacions de llibres, xerrades, documentals i una ruta pedroliana pel centre de la ciutat, en la qual també hi col·laboren simpatitzants i entitats locals i comarcals. Tot plegat amb la col·laboració de la Fundació Pedrolo. La finalitat és difondre i compartir el llegat de l’autor entre la població i que la ciutadania el reivindiqui, se’l faci seu, el pensi, el llegeixi i l’interpreti.

És per això que també pretenem estendre la nostra reivindicació i involucrar altres col·lectius i persones a títol individual en una futura comissió que impulsi des de la pluralitat el reconeixement d’un dels nostres escriptors més universals; amb aquest ànim neix la comissió +Pedrolo.

Reivindicar la seva vastíssima i innovadora obra literària, posar en valor el seu compromís a ultrança amb la llengua i la nació catalanes i evidenciar la seva lluita per la llibertat dels individus i col·lectius creiem que és just i necessari, sempre, però avui, en els moments que viu aquesta part dels nostre país, més encara.

Com manifestava l’autor en un text trobat l’any 2008 per la Fundació Pedrolo:

pedrolo-frase-memc3b2ria-record.png